Katanning Welcome Precinct

Client: Shire of Katanning  |  Status: Completed 2019

The Katanning Welcome Precinct is envisioned by the Shire of Katanning as a major, multifunctional recreational and tourist hub at the heart of the great southern region servicing the local and regional community and tourists. Strategically located adjacent Great Southern Highway on Clive Street, the main access road to the Town of Katanning, the Welcome Precinct also acts as a significant new “gateway” to the town centre.

The revitalized All Ages Playground, located within the Welcome Precinct, is a significant heritage site much loved by the local community. The original playground was developed in the mid-1980’s based on Monash Adventure Playground in South Australia. Featuring giant play equipment appealing to all ages, it was a unique facility within Australia however, over time the play structures deteriorated and were no longer safe, attractive or functional.

A key objective of the project was to restore and modify the existing giant play equipment to meet appropriate safety standards, and to expand the play facility with new bespoke play equipment and other recreational facilities and amenities to represent a premier community gathering and recreational space within the Shire, and a major attraction in its own right for local residents and visitors.

PLAN E’s commission involved reviewing and refining the site master plan to ensure a holistic, well-integrated design for this large site that addressed all functional and aesthetic considerations for current and anticipated needs. Following establishment of the master plan, PLAN E undertook the design, documentation and contract administration of the project, working proactively with the Shire of Katanning and their Reference Group to develop a comprehensive scope of works and budget allocation to meet the Clients requirements.

The precinct design is a contemporary interpretation of the industrial and agricultural style and heritage of the region, utilising simple, robust materials including steel and timber for longevity and maintainability. Existing play equipment was removed and restored off site to meet appropriate safety standards, and has been integrated into the new playground which also features new bespoke and unique dynamic play elements in keeping with the existing design style and philosophy of the playground. A new aerial walkway has also been designed to create a highly anticipated feature to the iconic playground, and to link the playground across the regional drain that traverses the site.

The $5 million upgrade of Katanning’s much-loved park has been funded through the State Government Royalties for Regions program and Lotterywest

For more information on how we can help with your Parks & Recreation project

Date
Category
Parks & Recreation