Butler College

Client: Department of Education  |  Status: Completed 2012

This secondary education facility in the northern suburbs of Perth incorporates facilities for a variety of student needs, including flexible play spaces, external learning areas, spill-out zones, seating opportunities, and a “chill-out” or “quiet” area for the higher needs children. A strong circulation hierarchy was imperative to integrate the needs of the variety of students anticipated to be using the campus.

The design features a “Central Spine” to define the major circulation route in a bold way, through the use of geometric paving patterns and avenues of deciduous trees.

Establishment of a vegetation “buffer” to the perimeter of the site using WA coastal species, to blend the site with the surrounding coastal landscape was achieved using informal mass planting of trees and low native understorey within an undulating dunal landform to buffer the site from prevailing salt-laden winds. This included revegetation of the existing drainage easements in consultation with the City of Wanneroo.

For more information on how we can help with your community / education project

Date
Category
Education